Ik ben een kind met een gespleten loyaliteitsprobleem

 

Ik ben een kind met een gespleten loyaliteitsprobleemIk heb een gespleten loyaliteitsprobleem. Als kind zijnde kwam ik terecht in een vechtscheiding van mijn ouders. Moest gedwongen een keuze maken welke ouder ik lief had en welke ouder ik zou moeten haten. Als kind zijnde hou je van beide ouders. Ik wilde geen keuze maken als kind zijnde.

Mijn moeder maakte ernstige misbruik van ons en verzon verhalen, die een kind snel gelooft. Zeker als de verhalen van je eigen ouder af komen, dan geloof je die. Zeker als je nog heel klein bent. Was een klein meisje van 3/4 jaar toen mijn moeder met verhalen begon over mij vader. De negatieve verhalen die mijn moeder vertelde zag ik als waarheid.

Loyaliteit naar beide ouders

Als kind zijnde heb je loyaliteit naar beide ouders. Samen hebben ze je op de wereld gezet.Dus samen horen ze voor je te zorgen.  Op jonge leeftijd moest ik dus 1 van de ouders gaan haten. Werd bang gemaakt voor de andere ouder. Hierdoor wilde ik mijn vader niet meer zien. Als  kind zijnde was ik alleen loyaal naar mijn moeder.  Onzichtbaar loyaal was ik in mijn leven wel, alleen wist ik dat niet. Bleek namelijk veel op mijn vader te lijken met bepaalde dingen doen. Hierdoor had mijn moeder geen goeie band met mij.

 

Scheiding ouders

Was nog een klein meisje en had liefde,verzorging en bescherming nodig en opvoeding van mijn vader en moeder nodig. Als kind hield ik van mijn vader en moeder. Loyaal was ik naar beide ouders. Door de scheiding veranderde dat. Een scheiding is niet niks als kind dat te moeten meemaken. Zeker niet als het een vechtscheiding wordt.  De veilige situatie  veranderd in onzekerheid. Ik kwam in een eigen wereldje. Een wereldje waar alles goed is.  Wij werden ingezet bij de scheiding.  Zo werd misbruik gemaakt van mijn loyaliteit naar mijn vader.

 

Loyaliteit

Ik heb mijn leven te danken aan mijn ouders. Die hebben mij op de wereld gezet. Hierdoor kan ik niet anders dan loyaal tegen beide zijn.  Bij mijn geboorte ben je al meteen loyaal naar je ouders. De primaire loyaliteit ook wel genoemd bij de geboorte van een kind en wordt de verticale loyaliteit genoemd. Dit kan niet worden verbroken. Wel kunnen ze ontkend worden. De primaire loyaliteit word in de jaren heen uitgebouwd en meer verdiept. daardoor een verworven loyaliteit ontstaat. Horizontale loyaliteit kan wel worden verbroken. Deze loyaliteit werd bij mij dus verbroken.

Ik wilde jaren niks meer met mijn vader te maken hebben. Zag mijn vader als een slechte vader. Ook wel stoute papa genoemd. Jarenlang noemde ik hem namelijk zo. Mijn zus en broertje noemde hem ook altijd stoute papa.

Mijn ouders zaten in een machtsstrijd gewikkeld. Dit lijden tot grote loyaliteitsconflicten bij mij.  Ik moest kiezen voor mijn moeder of mijn vader. Door de strijd en vanwege dat ik bang was voor mijn vader en eigenlijk geen keuze had voor wie ik moest kiezen. was het de kant van mijn moeder. Mijn moeder was de verzorgende ouder die voor ons zorgde. Dus de kant mijn moeder bleef ik loyaal.

 

Emotionele schade

Jarenlang wilde ik mijn vader niet zien.. Mijn vader was in de hele omgeving slecht vanwege dat mijn moeder een hele campagne hield.

Ze werd gezien door de hele omgeving als slachtoffer van de scheiding. Hierdoor had mijn vader weinig kans. De hele buurt hield alles ook in de gaten. Zelfs hield mijn moeder een handtekeningen actie gehouden, zodat mijn vader een stadsverbod kreeg.  Het enige dat mijn vader wilde is contact met ons. De emotionele schade bij mijn vader was behoorlijk. Hierdoor begon mijn vader met dreigen. Logisch toch? Dat doen ouders die hun kinderen niet meer te zien krijgen. Het weghouden van kinderen bij de andere ouder kan een ouder rare dingen gaan doen.

 

De emotionele schade die kinderen oplopen

De ernstige misbruik maken van de liefde van een kind die loyaliteit heeft naar beide ouders. Kinderen hebben onvoorwaardelijk liefde naar beide ouders. Door het verstoren hiervan krijgt het kind een gespleten loyaliteit.  Een kind kiest namelijk niet vrijwillig voor 1 van de ouders. Door de verhalen van mijn moeder die ze vertelde over mijn vader, ben ik mijn vader gaan haten.. Jarenlang haatte ik mijn vader, en was ik bang.

Ik ben beschadigd hierdoor.

Mijn problemen hierdoor

Vanaf kleins af aan heb ik al een laag zelfbeeld. Denkend dat ik niks waard ben. De thuissituatie kon ik niks goeds doen bij mijn moeder, dus heb jarenlang gedacht dat ik daardoor ook niks waard ben. Altijd de schuld van krijgen. Je gewoon machteloos voelt. Niks durven terug te zeggen.  Kreeg nooit eens te horen van mijn moeder als ik wat goed had gedaan. Totaal geen waardering gehad.

Niet tevreden over mijzelf. Hoe ik eruit zie. De kleding die ik aan heb. De meeste alledaagse dingen eigenlijk wel stoor ik me zelf aan. De pigmentvlek die ik heb stoort me al vele jaren. Pesterijen hierdoor.

De onzekerheid dat ik iets verkeerds doe..

Mijn vele jarenlange depressies waar ik mee worstel.

De hulpverlening die je niet goed helpt. Hulp die je vraagt niet krijgt.

Hierdoor dus in de visuele cirkel blijft waardoor ik niet verder kom in mijn leven.

Relaties

Ik zou graag een relatie hebben die langer duurt dan ik ooit heb gehad. Gewoon iemand waarmee je samen oud kan worden en kinderen kan krijgen.. Gewoon huisje boompje beestje.

Relaties lukken mij gewoon niet, Hoe graag ik ook wil.

Wil gelukkig worden..

Door de scheiding van mijn ouders, waardoor mijn moeder de schuldige is heb ik dus levenslang er last van.

Relaties dus aangaan lukt niet. Vele psychische klachten. loyaliteitsprobleem.

Het gebrek in Nederland

In Nederland is er nog maar weinig bekend met dit probleem ouderverstoting. De loyaliteitsproblemen die hierdoor ontstaan bij een kind is totaal geen hulp voor. Jaren en jaren krijg ik wel gesprekken met hoe het gaat. EMDR wat ik vraag voor mijn problemen door de trauma’s van mijn jeugd daar word niet naar geluisterd.  De ggz kijkt gewoon weg.  Ik wil mijn trauma’s kunnen verwerken zodat ik door kan gaan met mijn leven.

Ook het contact om een goeie band op te bouwen met mijn vader is er niet.

Nu ik achter de waarheid ben gekomen van mijn ouders haat ik nu mijn moeder..

Ik wil ook niks meer met haar te maken hebben!!!

 

Digiprove sealAuteursrechtelijk beschermd door Digiprove © 2017-2019 Didi de Vries
7 gedachte over “Ik ben een kind met een gespleten loyaliteitsprobleem”
 1. Jou verhaal moet ouders toch tot denken zetten. Dat is toch niet wat we ons kinderen aan willen doen. Ouders hebben ook emoties, en kunnen dus ook uit een emotie handelen. Iemand had jou moeder moeten stoppen. Dan was het voor jou beter geweest. Gelukkig kan jij het goed formuleren, waardoor jou kinderen dit nooit zullen meemaken, indien jij ook zou scheiden. Maar denk aan de kinderen die dat niet zo ervaren. Die doen het zelfde wat hun is aangeleerd. Vandaar het nu moet stoppen, in het belang van het kind.

 2. Hoi Didi
  Hier een berichtje van An ( ik ben een moeder ik heb twee kinderen uit twee relaties…met mijn dochtertje van 10 gaat het heel goed 😉 maar mijn zoon van 18 wil mij niet meer zien en dat komt ook door een lojaliteits probleem en die is al heel lang bezig ….ik vind ook dat Nederland meer aandacht voor dit probleem moet gaan geven want dat zal voor veel kinderen nodig zijn het is zo moeilijk voor een kind als een kind het gevoel wordt gegeven beide ouders niet lief te mogen vinden en partij moet gaan kiezen …nu zie jij beide ouders niet meer pfff dit had niet mogen gebeuren xxx knuf van mij An
  Goed en knap van jou dat je hierover schrijft groetjes An

 3. Hoi Didi,

  Ik lees jou verhaal en ik vind het ontzettend knap van jou dat je zo openhartig vertelt over je ervaringen, gevoelens en je huidige situatie. Ik begrijp dat je hulp heb gezocht, maar dat niet je totzover heeft kunnen helpen, helaas geestelijke gezondheid is dan ook geen maatwerk. Toch hoop ik dat je de zoektoch naar hulp niet op hebt gegeven..
  Bovenal geloof ik dat liefde uiteindelijk alles overwint en zo hoop ik dat dat ook voor jou in je toekomst mag gelden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.