GTB nieuws vrijdag 6 mei 2022

 

 

Mei 6, 2022
GTB 551.

Who ist dann mein fahrrad hin.. Who ist sie geblie…ie…ben… (Marlene Dietrich) Waar is mijn fiets gegaan, waar is zij heen gegaan…

Ja dat was dolle Dinsdag in September. ‘44., om precies te zijn 5 september. De plotselinge bevrijding van Breda. De eerste stad bevrijding van de operatie Market Garden. ( de film “ EEN BRUG TE VER” handelt over de slag om Arnhem., een onderdeel daarvan, nog steeds in het Airborne Museum te zien in Oosterbeek, de Villa, waar de Tommies, de laatsten, nog verzet boden tegen de overmacht van de Duitsers…..
De Duitsers sloegen op de vlucht en grepen alles wat maar rijden kon om maar weg te komen van het strijdtoneel , overal tot aan Arnhem toe vielen de Amerikaanse, Canadese en Engelse troepen uit de lucht.

Mijn broertje ( 6,5) en ik ( 4,5) liepen op het fietspad voor de boerderij in Nunspeet, waar wij geëvacueerd waren en twee Duitsers kwamen ons op de fiets tegemoet. Zij stopte bij ons en ik kreeg een trompet en mijn broertje, die twee jaar ouder was een grote humpapa, een knots van een ding…, daarna fietsten zij snel verder. Dolle Dinsdag….
Zij dachten , dat heel Nederland volgegooid werd met luchtlandingstroepen. Uit Amerika. Het was echter alleen een smalle corridor. Er namen in totaal zo’n 30.000 parachutisten deel aan de operatie.

 

GTB

De smerige mensenhater, de Engelse Generaal Montgomery, die zijn sporen bij El Alamein verdiend had….., was de bedenker van het veel te gewaagde plan. Een week voordat dit plan uitgevoerd zou worden ontdekten Engelse jagers een verzameling Duitse tanks in de bossen van Oosterbeek, die uitrustten en aan het hergroeperen waren ( von Stauffenberg) ook bij Doetinchem een tweede Duitse tankdivisie, ook vele soldaten, die tegengehouden werden ivm de paniek een paar dagen daarvoor.

De operatie kon zogenaamd niet opgeschoven worden vond men in Engeland, – je bent als soldaatmens geen moer waard- dus werden de jongens boven de tanks uitgegooid. Velen kwamen dan ook al dood op de grond aan. Moordenaars. Dat is bewust 10 of 20 % zinloos opofferen.

De club iets verder weg gegooid had meer geluk. In de buurt halverwege Arnhem Ede op de hei, heel oost Arnhem sliep op zijden kussens later, zijden, omdat rotjongens zoals ik, lichtkogels gingen zoeken, die aan parachutes zaten… zijden parachutes van lichtkogels, die niet afgegaan waren, wel moeilijk te vinden, half begraven in de grond, tussen de heide. Dit gebeurde ook jaren later.

Een grap was dat jarenlang bij het plaatsje Beek, Berg autoweg, waar veel Duitse toeristen doorkwamen uit de kohlenpot naar Nederland. Iemand een doek had gehangen.: “Haben Sie vielleicht mein Fahrrad gesehen”, heeft U misschien mijn fiets gezien ?

Dat prompte een Duitser uit Essen om de stad Amsterdam 10.000 nieuwe fietsen te schenken met de woorden , dat dat eindeloze gezeik over de fietsen maar eens afgelopen moest zijn…. Hij had gelijk… de oorlog was daarmee eindelijk voorbij. Beide volken moesten er om lachen…

GTB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.