7 redenen waarom mensen gehoorzaam zijn aan autoriteiten

 

Rebellen zijn een zeer belangrijk onderdeel van de samenleving, maar krijgen zelden de erkenning die ze verdienen. Ze helpen ons oude normen te doorbreken en voorkomen dat we in groepsdenken vervallen. De menselijke natuur zet de meesten van ons echter aan om in onze comfortzone te blijven, ook al betekent dit minder persoonlijke vrijheid en meer ongemak in het leven. 

Hoe komt het dat zoveel mensen de buitenwereld negeren of behandelen als het probleem van iemand anders totdat het hun eigen deur bereikt? We beschrijven hieronder zeven redenen waarom mensen autoriteit gehoorzamen, zelfs als dit tegen hun eigen belang is.

 

Gewoonte

 

Zoals bekend zijn gewoontes buitengewoon moeilijk te doorbreken, en zelfs als we klachten hebben over de stand van zaken, lijkt het accepteren van onze onvolmaakte realiteit beter dan het accepteren van het ontmoedigende perspectief van verandering. Omgekeerd  is een gewoonte geen reden meer om te gehoorzamen in tijden van politieke crisis: enigszins vergelijkbaar met wat we nu ervaren als gevolg van de plandemie. Hoewel velen van ons onze gewoonten niet wilden veranderen, werden onze gewoonten met geweld voor ons veranderd.

 

Een morele verplichting

 

De tweede reden voor gehoorzaamheid is morele plicht, wat natuurlijk een veelvoorkomend motief is in religie, maar vanuit politiek oogpunt is het:

  • Gehoorzaamheid voor het welzijn van de samenleving.
  • onderwerping aan autoriteit en de cultus van autoriteit
  • perceptie van morele plicht als gehoorzaamheid als gevolg van “naleving van geboden met geaccepteerde normen”.

De meeste mensen geloven dat een bevel zoals het verbod op moord een morele verplichting is en daarom gehoorzamen ze het.

 

Eigen belang

 

Een derde reden om te gehoorzamen is eigenbelang, en dit is tegenwoordig misschien wel een van de meest voorkomende redenen. De meeste grote bedrijven zijn bijvoorbeeld immoreel en proberen zich terug te trekken uit de huidige sociale en politieke trends om geld, status en goedkeuring te krijgen. Kijk maar naar alle bedrijven die plotseling “voorstanders van sociale rechtvaardigheid” werden na de dood van George Floyd:  geen van hen gaf om de brutaliteit van de politie en de Black Lives Matter totdat het in hun belang werd.

Dit eigenbelang kan zich natuurlijk ook uitstrekken tot individuen. Beroemde en onbekende mensen hebben veel te winnen bij een verblijf in een groep: vasthouden aan je reputatie, je baan, je sociale positie en je toekomstige carrièremogelijkheden.

 

Psychologische identificatie met de heerser

 

De vierde reden voor gehoorzaamheid is psychologische identificatie met een heerser, wat betekent dat mensen een nauwe emotionele relatie hebben met een heerser, regime of systeem. Ik kan me voorstellen dat je dit veel zou tegenkomen, bijvoorbeeld in communistisch Rusland of nazi-Duitsland en in wat nu Noord-Korea is.

 

De zone van onverschilligheid

 

De vijfde reden voor gehoorzaamheid is tegenwoordig heel gewoon en het is een “zone van onverschilligheid”, wat betekent dat zelfs als mensen niet volledig tevreden zijn met de stand van zaken, ze een marge van onverschilligheid of tolerantie hebben voor de negatieve aspecten die zich voordoen in samenleving.

 

Angst voor sancties

 

De zesde reden voor gehoorzaamheid is de meest voor de hand liggende… en dit is de “angst voor sancties” die over het algemeen de dreiging of het gebruik van een of andere vorm van fysiek geweld tegen een ongehoorzaam onderwerp inhoudt en die gehoorzaamheid alleen oproept door dwang. handelen op mensen gewoon door hun angst.

 

Gebrek aan zelfvertrouwen

 

Ten slotte is de zevende en laatste reden voor gehoorzaamheid een gebrek aan zelfvertrouwen onder elkaar, wat betekent dat veel mensen gewoon niet genoeg zelfvertrouwen, mening en prikkels hebben om in staat te zijn ongehoorzaam te zijn en weerstand te bieden.

Dankzij internet zien we dit thema vrij vaak terug. Duizenden mensen worden dagelijks veroordeeld omdat ze ongelukkig zijn over de stand van zaken, en toch doen ze niets omdat ze hun persoonlijke bekwaamheid niet vertrouwen en geen gepaste actie kunnen ondernemen.

Hoewel de macht in staat is allerlei instrumenten te gebruiken om menselijke individuen te beheersen, is weerstand tegen het draconische onrecht van de overheid vaak beter voor het individu en zijn samenlevingsinactiviteit. Hoewel dit zeker geen volledige lijst is, kan het u helpen uw rol in het leven en de samenleving beter te begrijpen.

Bron: https://www.wakingtimes.com/2020/09/02/the-seven-reasons-we-obey-authority/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.