Hoe worden jelly beans een van de meest populaire snoep ter wereld gemaakt?

 

Na het bekijken van deze zeer verontrustende en schokkende video van 2 minuten, wil je nooit meer jelly beans eten.

Als je van jelly beans houdt, een van de meest populaire jelly beans ter wereld, weet je misschien dat je favoriete snoepjes gelatine bevatten.

U weet misschien ook dat gelatine – het doorschijnende, kleurloze, geurloze en smaakloze geleermiddel in jelly beans – wordt gemaakt van dierlijke bijproducten zoals varkenshuid, koeienhuiden en botten van landbouwhuisdieren.

Gelatine is in feite een voedingsproduct dat wordt gemaakt door het koken van stukjes huid, kraakbeen en botten – restanten van de vleesindustrie – van afval dat overblijft van het slachten en verwerken van dieren.

Maar misschien is dit externe inzicht niet genoeg om je passie voor jelly beans op te geven. Daarom maakte de Belgische filmmaker Alina Kneepkens een korte, enge film om de harde waarheid over het maken van jelly beans over te brengen. Geproduceerd door het Vlaamse tv-programma “Over Eten”  neemt de video ons mee terug door de productielijn voor gummy-snoepjes. Beginnend met hoe jelly beans worden gegeten, draait Kneepkens de tijd terug om de bloedige start te laten zien.

Over eten – De weg van een snoepje from Eén on Vimeo.

De walgelijke video toont beelden van een varkenslichaam dat wordt vervoerd op een transportband, een machine die de huid van een varkenskarkas verwijdert, terwijl een andere machine het vlees snijdt met een mechanisch snijapparaat. Terwijl op de achtergrond muziek speelt, worden de varkens aan hun achterpoten door de fabriek gesleept nadat hun huid is afgepeld in vaten met kokend water en speciale vlammenwerpers. De grafische video eindigt met een aangrijpende opname van een verdrietig varken dat zijn roze kop opheft en even naar de camera knippert.

De   filmmakers   leggen uit:

de maak van jelly beansDeze “gelatine”-film vertelt het verhaal in omgekeerde volgorde van hoe gelatinesuikergoed eigenlijk wordt gemaakt. Van ingepakte snoepjes tot een levend varken. Door middel van een reeks omgekeerde afbeeldingen, presenteert het eenvoudig een gedetailleerd en waarheidsgetrouw verhaal over ons dagelijkse voedsel en de oorsprong ervan. Deze “gelatine”-film is er een in een reeks omgekeerde verhalen over suiker, frites, bloedworst, konijnenstoofpot, lamshamburger, bladerdeeg en mozzarella.

De Kneepkens-video’s over konijnen met pruimen – een typisch Belgisch gerecht – en bloedworst zijn niet voor bangeriken. Op zijn website schrijft hij:

“Ik kreeg de opdracht om een ​​aantal omgekeerde audiovisuele verhalen te presenteren over de productie van sommige van onze voedingsproducten. Ik zag veel slachthuizen en voorbeelden van industriële en ambachtelijke voedselproductie. Het opent echt je ogen. Jelly betekent snoep. Maar weinig mensen weten dat ze gemaakt zijn van gelatine uit de huid van varkens. 

Het Amerikaanse Health and Safety Agency zegt dat er “geen gedocumenteerd bewijs is van enige schadelijke effecten van gelatine op mensen, behalve een zeldzame allergische reactie.” Na het bekijken van de huiveringwekkende video hierboven, zul je echter nog steeds bezwijken voor je favoriete snoepjes, als ze je goed vinden? Wat dacht je van gelatine proberen zonder gelatine of andere veganistische gelatinevervangers kiezen?

Agar (ook wel agar-agar genoemd) is een populaire vervanger voor gelatine en is gemaakt van algen – je herinnert je agar misschien nog van laboratoriumbenodigdheden in je scheikunde les. Kantha Shelke, voedingswetenschapper en woordvoerder van het U.S. Instituut of Food Technologists, zegt:

“De voedingssupplementen-, voedings- en farmaceutische industrie waren op zoek naar alternatieven of vervangingen voor gelatine. Er zijn prikkels om een ​​gelatinevervanger te creëren voor de lucratieve vegetarische en islamgeoriënteerde halal en koosjere markten. Maar geen enkele vervanger is erin geslaagd om de functionaliteit van gelatine te recreëren. Pectine en zetmeel zullen niets doen voor gelatinepuddingen en andere desserts omdat hun textuur ofwel te plakkerig of te rubberachtig zal zijn. “

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.