Een krachtige Zonnestorm kan het Internet op de planeet wekenlang uitschakelen

 

In de lijst met apocalyptische gebeurtenissen die de mensheid bedreigen, is een ander soort einde van de wereld verschenen. We hebben het over Internet Armageddon – het kan gebeuren wanneer de krachtige emissies van geladen deeltjes van de zon een grootschalige geomagnetische storm veroorzaken. Dergelijke kosmische rampen vormen geen bedreiging voor mensen. We worden op betrouwbare wijze beschermd tegen zonnewindstromen door het aardmagnetisch veld en de atmosfeer. Een geomagnetische storm kan echter leiden tot de ineenstorting van internet op planetaire schaal.

Dit zegt UC Sangeeta-professor Abdu Jyoti in haar rapport ” Solar Superstorms: Planning an Internet Apocalypse “, dat furore maakte op SIGCOMM 2021, het vlaggenschipevenement voor professionals op het gebied van computercommunicatie en de architectuur van het World Wide Web.

De ster kwam uit de winterslaap

De vraag is, waarom zouden we bang zijn om te wachten op de dood van het computerlicht, als we daarvoor al tientallen jaren op internet zaten en niet wisten dat we erdoor werden getroffen? Ten eerste hebben dergelijke gebeurtenissen al plaatsgevonden in de geschiedenis van de mensheid.

Bijvoorbeeld, de krachtigste geomagnetische storm in de hele geschiedenis van waarnemingen van 1859 legde het werk van het toenmalige “internet” lam – telegraafcommunicatie werd in heel Europa en Noord-Amerika ontzegd. In sommige gevallen kregen telegrafisten een ernstige elektrische schok. En al in onze herinnering in 1989 veroorzaakte een zonnevlam van gemiddelde sterkte een stroomstoring van 9 uur in het noordoosten van Canada, storingen van ruimtevaartuigen en radiocommunicatie.

Ten tweede viel de vorming van internet, zoals het World Wide Web, op een zonneminimum van 30 jaar – een periode waarin onze ster wit en pluizig was.

“Het gebeurde zo dat de lage fase van zonneactiviteit samenviel met de snelle ontwikkeling van technologie op aarde”, zegt Sangeeta Abdu Jyoti.

Maar in 2019 begon een nieuwe 25ste cyclus van zonneactiviteit. Nu de ster langzaam uit zijn winterslaap komt, zal het ruimteweer verslechteren, een recente studie heeft aangetoond dat de huidige cyclus een van de sterkste in de geschiedenis zal zijn.

Een geomagnetische storm zou kunnen leiden tot de ineenstorting van het internet op planetaire schaal.

Hoeveel kost een dag van de val van internet?

Geschat wordt dat het aantal zonnevlekken op het hoogtepunt van de huidige cyclus 210-260 zal zijn, terwijl op het hoogtepunt van de recent voltooide 24e cyclus het maximum 116 was (het aantal zonnevlekken en de kracht van coronaire massa-ejecties zijn nauw verwant ). Maar aangezien de huidige internetinfrastructuur is gebouwd tijdens het tijdperk van de kalme zon, hebben wetenschappers geen idee hoe goed deze bestand is tegen krachtige zonnestormen.

Professor Jyoti is van mening dat als de gebeurtenissen zich volgens een pessimistisch scenario ontwikkelen, het World Wide Web na een megastorm op zonne-energie enkele weken buiten werking kan blijven. Alleen al in de Verenigde Staten wordt de economische schade van één dag onderbrekingen van het internet op 7 miljard dollar geschat. Maar in dit geval ging het niet om de totale ineenstorting van internet, maar om lokale cyberaanvallen, het uitvallen van sommige servers en een afname van de snelheid van gegevensoverdracht.

De gevolgen van een zonnestorm zullen veel breder worden gevoeld. Het banksysteem zal stoppen, de economie zal bevriezen. De wereldwijde toeleveringsketen van goederen en voedingsmiddelen zal verlamd raken. Satelliet apparatuur in een baan om de aarde kan het begeven, in dit geval navigatiesystemen, satelliettelevisie werkt niet meer … Schade op wereldschaal kan oplopen tot tientallen of honderden miljarden dollars per dag.

VS is de zwakke schakel

In haar onderzoek ontdekte Sangeeta Abdu Jyoti welke punten van de World Wide Web-infrastructuur het meest kwetsbaar zijn:

  • Oceanische onderzeese kabels die continenten met elkaar verbinden. Over het algemeen zijn glasvezelkabels niet gevoelig voor de schadelijke effecten van elektromagnetische inductie. Om het signaal te versterken, worden er echter om de 50-150 kilometer onder water repeaters geïnstalleerd – deze elektronische apparaten zijn kwetsbaar voor aardmagnetische stormen, en als ze massaal falen, kan de hele onderwaterlijn het begeven.
  • Het meest kwetsbaar zijn de kabels die de Atlantische en Stille Oceaan op hoge breedtegraden oversteken – ze zullen zelfs bij matige zonnevlammen zwaar “stormachtig” zijn.
  • De zwakste schakel in het netwerk zijn de Verenigde Staten. Europa is beter bestand tegen zonnestormen. Landen in Azië lopen in ieder geval gevaar. Feit is dat er in deze regio veel kabelaftakkingen en aansluitingen zijn (Singapore is een contactpunt voor veel lijnen). Daarom zijn de kabels korter en is hun netwerk dichter – deze configuratie is stabieler dan een lang ononderbroken deel van een onderzeese kabel.
  • Ejecties van de coronale massa van de zon worden aangetrokken door de magnetische polen van de aarde en op hoge breedtegraden is hun invloed veel sterker. Omdat de noordelijke landen van oudsher meer ontwikkeld zijn, bevindt de meeste internetinfrastructuur zich precies op de hoge breedtegraden. Dit is een extra bedreiging voor de stabiliteit van internet.
“Bedrijven als Google en Facebook, die toegang nodig hebben tot grote datacenters in de regio’s, zullen als eersten de dupe worden. Lokale bedrijven blijven eerder operationeel. Tegelijkertijd is Facebook kwetsbaarder, aangezien de datacenters van Google redelijk gelijk verdeeld zijn over de wereld en het sociale netwerk van Zuckerberg geen infrastructuur heeft, noch in Afrika noch in Zuid-Amerika.

We zullen 13 uur voordat de Apocalyps plaatsvindt weten over de Apocalyps

Er is echter ook goed nieuws. Volgens berekeningen is de kans op een extreme ruimtestorm in het komende decennium volgens verschillende schattingen 1,6 tot 12 procent. De huidige 25ste zonnecyclus piekt in 2025. Als we die overleven, gaat het verder makkelijker.

Bovendien kunnen ruimtevaartuigen die de zon observeren de emissie van een stroom geladen deeltjes door een ster detecteren en ons minstens 13 uur voor de start van Internet Armageddon waarschuwen (meestal bereikt een wolk de aarde in 1-3 dagen). Daarom hebben beheermaatschappijen de tijd om zich voor te bereiden op de Apocalyps en op zijn minst de meest problematische delen van het netwerk van tevoren los te koppelen.

Welnu, als laatste redmiddel krijgen we een paar weken digitale detox. Wat over het algemeen ook handig is.

Bron: Soulask

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.