Hoe de wereld zich voorbereid op de Europese “Apocalyps dag”

 

Twee weken geleden, vooruitlopend op de geplande 10-daagse stopzetting van Nord Stream 1 (die het grootste deel van het aardgasverbruik in Europa levert) voor onderhoudsdoeleinden, citeerden we financieel strateeg George Saravelos van DB.

Hij verklaarde dat als het probleem van de gas stop in de komende weken niet wordt opgelost, dit zal leiden tot een grotere verstoring van de energievoorziening met een aanzienlijke impact op de economische groei en natuurlijk een veel hogere inflatie, of zoals hij het uitdrukte:

“Ondanks de bezorgdheid van de markt over een vertraging van de wereldwijde groei in de afgelopen maanden, is wat er de afgelopen dagen in Europa is gebeurd een nieuwe, grote negatieve aanbodschok. “

Jim Reid van DB zei dat 22 juli, de dag waarop gas naar verwachting weer online zal zijn, de belangrijkste dag van het jaar zou kunnen zijn:

“Hoewel we allemaal het grootste deel van onze tijd besteden aan het nadenken over de Fed en de recessie, vermoed ik dat wat er in de tweede helft van het jaar met Russisch gas gebeurt, mogelijk een nog grotere rol kan spelen.

 

Het kan natuurlijk zijn dat tegen 22 juli er stukken zijn en de aanvoer normaliseert. Iedereen die zegt te weten wat hier gaat gebeuren, gissen maar, maar het zou in ieder geval een belangrijk punt moeten zijn voor alle marktpartijen.”

Vandaag, een dag na het begin van de geplande 10-daagse shutdown, is de stroom door de NS-1-leiding tot vrijwel nul gedaald.

De markt richt zich nu op het worstcasescenario: wat zal er gebeuren als Rusland op 22 juli gas afsluit, een dag die zelfs Bloomberg het “doemscenario” noemde.

Hier is een voorbeeld van wat Wall Street destijds verwachtte: Europese aandelen zijn 20% gedaald. De spreads van junkleningen liggen boven de crisisniveaus van 2020. De euro daalt tot slechts 90 cent voordat een volledige recessie de op een na grootste economie ter wereld treft.

En al deze macht is in handen van Poetin, alsof hij precies wist hoeveel invloed hij had in februari, terwijl Europa – zoals altijd – totaal geen idee had.

Om dode bureaucraten in Europa te helpen, waar het energiebeleid wordt gedicteerd door een grillige Scandinavische tiener en een stel Duitse “groenen”, hebben Wall Street-strategen geprobeerd een scenario te bedenken dat in normale tijden ondenkbaar zou zijn.

Het voorbehoud is natuurlijk dat er net zoveel variabelen zijn als: B. de duur van elke sluiting, de omvang van de leveringsbeperkingen en hoe ver landen zouden gaan met het rantsoeneren van energie, elke voorspelling is op zijn best een schatting. De scenario’s zijn echter catastrofaal.

“Het grote onbekende is hoe de schok die begint in Duitsland, Polen en andere Centraal-Europese landen zich zal verspreiden naar de rest van Europa en de wereld”, zegt Joachim Klement, hoofd strategie bij Liberum Capital. “Er is gewoon geen vervanging voor Russisch gas.”

In de analyse van deze week (beschikbaar voor professionele abonnees) gaven UBS-economen een gedetailleerd beeld van wat er zou gebeuren als Rusland de gaslevering aan Europa zou verminderen: de bedrijfswinsten zouden met meer dan 15% dalen. De Stoxx 600 zou met meer dan 20% dalen en de euro zou dalen tot 90 cent. Het streven naar veilige activa zou de benchmarkrendementen van Duitse Bunds naar 0% brengen, schrijven ze.

“We benadrukken dat deze voorspellingen moeten worden behandeld als aannames en niet als worstcasescenario’s”, schreef Arend Kapteyn, hoofdeconoom van UBS. “We kunnen ons gemakkelijk een economische ontwrichting voorstellen die leidt tot meer negatieve groeiresultaten.

Natuurlijk prijzen de markten al enige schade in, te beginnen met de euro, die vandaag een nieuw dieptepunt in twee decennia bereikte en kort de dollar naderde, nadat hij was gedaald tot het niveau van 2002.

Ondertussen hebben Duitse aandelen sinds juni 11% verloren. De grootste verliezer onder de bedrijven is de Duitse gasreus Uniper SE. De aandelen daalden dit jaar met 80% omdat het bedrijf overheidssteun zoekt.

Hoewel de regeringen van Frankrijk en Duitsland mensen hebben gewaarschuwd zich niet voor te bereiden op een volledige stopzetting van Russisch gas, denken veel investeerders dat Rusland de gasleveringen zal hervatten wanneer de onderhoudswerkzaamheden aan de Nord Stream 1-pijpleiding op 21 juli eindigen.

Als Europese landen echter vrijwillige gasrantsoenering invoeren om hun opslagfaciliteiten aan te vullen, zal dit volgens UBS de economische groei ernstig belemmeren.

“Europa bevindt zich momenteel in een vicieuze cirkel”, zegt Charles-Henry Monchau, directeur investeringen bij Banque Syz. Hogere energieprijzen schaden de Europese economie en verlagen de euro. In ruil daarvoor maakt een zwakkere euro de invoer van energie duurder.

Een ander punt van zorg is dat de ECB weinig kan doen om een ​​economie te helpen die in recessie dreigt te raken, aangezien de inflatie al tien jaar hoog is, aldus Prashant Agarwal, portefeuillemanager bij Pictet Asset Management.

“Ik weet niet zeker of de instrumenten van de centrale bank in dit scenario zullen werken”, zei hij. “Vroeger waren ze vrij om te handelen omdat de inflatie laag was.

Hier is een compilatie van de standpunten van andere strategen, met dank aan Bloomberg

Een volledige gasstoring zou de Euro Stoxx 50 tot 2.800 doen dalen, een daling van ongeveer 20% ten opzichte van het huidige niveau, schrijven strategen, waaronder Sam Lynton-Brown en Camille de Courcel.

Ze bevelen hedges aan zoals: B. hoogwaardige bedrijven en call-opties op de Europese aandelenindex. Automotive, industriële en chemische bedrijven komen onder druk te staan, schrijven ze.
Nomura International Sp

Valutastrateeg Jordan Rochester adviseert zijn klanten sinds april short te gaan op de gemeenschappelijke valuta. Als Nord Stream 1 niet terugkeert naar het net, zou de euro in de winter kunnen dalen tot 90 cent, schreef hij.

“We zijn van mening dat Europa niet in staat zal zijn genoeg gas voor de winter aan te leggen, wat zou kunnen leiden tot rantsoenering van energie”, zei hij. “Als dit geen economische crisis is, wat dan wel?”

JPMorgan Chase & Co.

Volgens strategen onder leiding van Matthew Bailey zouden de spreads van Europese bedrijfsobligaties meer toenemen dan de eerste golf van de Covid-pandemie van 2020 als Rusland de gasleveringen zou verminderen.

De spreads van hoogwaardige obligaties kunnen oplopen tot 325 basispunten, schrijven ze. In het geval van obligaties met een junk-rating kan de spread oplopen tot 1000 basispunten.
Goldman Sachs Group Inc.

Volgens strategen, waaronder Christian Müller-Glissmann, weerspiegelt de euro al het grootste deel van het negatieve sentiment, maar de valuta zou nog eens 5% kunnen dalen als de marktprijs in de volledige sluiting van Nord Stream 1 zal zijn. Ze bevelen een defensieve allocatie aan met een overwicht van contant geld en goederen.
bank van Amerika

De voormalige koperstier Bank of America verlaagde vorige week ook haar prognose en waarschuwde dat in het ergste geval, als Europa wijdverbreide gastekorten ervaart, de prijzen kunnen dalen tot maar liefst $ 4.500 per ton. Koper daalde dinsdag met 2% tot $ 7.429.

Bron:  Europa: “Tag des Jüngsten Gerichts” – Die Welt waappnet sich für den 22. Juli

Afbeelding: Stijging energieprijzen: tientallen bedrijven zullen failliet gaan

22 juli 2022 – Dag van de Apocalyps: Duitsland maakt de ergste crisis in de geschiedenis door

Roemeense media berichten:

Duitsland wordt geconfronteerd met een ongekende crisis met de mogelijke stopzetting van Russisch gas, wat zal resulteren in een welvaartsverlies waaraan Duitse burgers gewend zijn.

Deze dringende waarschuwing komt van Rainer Dulger, voorzitter van de Federale Vereniging van Duitse Ondernemers.

In een interview met de Süddeutsche Zeitung zei Dulger:

“We worden geconfronteerd met de grootste crisis die dit land ooit heeft gekend. We moeten eerlijk zijn en zeggen: ten eerste verliezen we de welvaart die we al jaren hebben.”

Terwijl er steeds meer stemmen zijn die oproepen tot overheidsinterventie in Berlijn om de economie te ondersteunen, verwerpt Dulger het.

Als doorgewinterde ondernemer weet hij dat elke keer dat de overheid ingrijpt om een ​​crisis te verzachten, er meer schade wordt aangericht.

De echte zorg van de regering zouden maatregelen moeten zijn om de zwakken te beschermen.

“Er moeten nu meer netto-inkomsten uit het BBP op de rekening van elke burger stromen”, zegt Dulger.

Het hoofd van Duitse ondernemers is niet de enige stem die een apocalyps inluidt voor een land dat nog steeds de sterkste economie van de EU is en dat zelfmoord pleegde “dankzij” het beleid van Angela Merkel, de zogenaamde het grootste deel van de macht uitsluiten in het absurde principe van “vergroening”.

In plaats daarvan is Duitsland volledig afhankelijk geworden van Russisch gas en is het nu overgeleverd aan Poetin te midden van een nieuwe Koude Oorlog. De regering in Berlijn erkende zelf de verschrikkelijke crisis die het land zou kunnen treffen.

Vice-kanselier Robert Habeck, tevens minister van Economische Zaken, waarschuwt voor een “catastrofale winter”. Habeck spreekt van ‘een breektest die we al lang niet meer hebben gehad’.

Andere experts praten over “massale faillissementen”, hyperinflatie en energierantsoenering die “schokgolven” zullen veroorzaken in de Duitse economie.

De Bavarian Business Association (VBW) heeft gewaarschuwd dat de mogelijke totale stopzetting van Russisch gas kan leiden tot het verlies van tot 5,6 miljoen banen.

De gasleveringen van Rusland naar Duitsland en de rest van Europa liggen momenteel stil omdat de Nord Stream 1-pijpleiding jaarlijks wordt gerenoveerd.

De leveringen worden naar verwachting op 22 juli hervat. Velen twijfelen er echter aan dat Vladimir Poetin de leveringen op eerdere niveaus zal hervatten, wat een echt strategisch wapen tegen het Westen is.

Velen zeggen zelfs dat Poetin zijn gasleveringen volledig zal stopzetten. Om deze reden noemen sommige mensen 22 juli “de Dag van de Apocalyps”. Niet alleen voor Duitsland, maar voor heel Europa.

Rainer Dulger is het ermee eens dat de huidige crisis in Duitsland te wijten is aan het onvermogen van het land om autonoom te worden.

Bondskanselier Helmut Schmidt waarschuwde al in de jaren zeventig voor dit fenomeen: “We kunnen dit (autonomie) bereiken als onze afhankelijkheid van Russisch gas niet meer dan 30% bedraagt.”

Bron:  Der 22. Juli 2022 – “Tag der Apokalypse”: Deutschland wird von der schwersten Krise der Geschichte heimgesucht

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.