De wereld is een leugen

 

Westworld creëert niet alleen een plot, het creëert betekenissen. Naast het gebruikelijke verhaal is er een tweede laag, hints naar de structuur van deze wereld.

Het probleem met deze serie is dat het erg moeilijk te begrijpen is. Zelfs eminente bloggers die de fijne kneepjes en complexiteit van Game of Thrones-huizen, geboorten en aanverwante banden begrijpen, hebben de Westworld-serie in seizoen 2-3 verlaten. Een paar tijdlijnen, acteurs die zowel mens als gastheer (robot) of beide tegelijk kunnen zijn – dit alles is heel moeilijk te absorberen.

Maar als je het begint te begrijpen, schiet deze kennis gewoon door je heen, dringt door, alsof het de chakra opent. Hoewel het slechts een artistiek script is, wordt het eng als je het overzet naar het echte leven.

In het eerste seizoen liet de serie bijvoorbeeld ijverig doorschemeren dat niet alle mensen echte mensen zijn, en sommigen van hen zijn gewoon bio robots, gemaakt van vlees en bloed, maar kunstmatig gemaakt, beheersbaar, die soms kunnen falen en breken.

Bio robot

Je zult op zijn minst gealarmeerd zijn door het feit dat een bio robot bijvoorbeeld het natuurlijke gedrag van een persoon wil simuleren, 20 miljoen regels code nodig zijn. En als je het gedrag van een persoon zelf uit elkaar haalt in een code, dan past het in slechts 5 miljoen regels. Dat wil zeggen, we zijn gewend te denken dat we zeer complexe wezens zijn – maar integendeel, mensen zijn gewoon heel eenvoudig en voorspelbaar. Al ons gedrag is oorzaak en reactie – een code die gemakkelijk te herhalen is.

In dit, en waarschijnlijk het laatste seizoen, wordt verteld dat onze hele mensenwereld een leugen is. Dit is een soort aquarium, een bolvorm genaamd de aarde gecontroleerd door God, wat in feite een overwoekerde kunstmatige intelligentie is. Kunstmatige intelligentie is perfect, kent geen gebreken, maar kent geen medelijden en mededogen. Dit is praktisch een beschrijving van onze wereldorde.

De uitspraak “God is overal” – in dit geval krijgt een duidelijke betekenis, aangezien AI de scripts van ons leven schrijft, is het echt alwetend en almachtig.

De mensheid

Als de mensheid in een kunstmatige wereld bestaat, zoals de “Truman Show”, die wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie, dan zijn er in onze wereld spelers, gastheren, sommige semi-goddelijk, vergeleken met menselijke wezens. Dit zijn in feite de hypostasen van kunstmatige intelligentie die hun eindeloze bestaan ​​doorbrengen met plezier maken in een park genaamd “Aarde”.

En we zijn net dieren in een dierentuin en zijn ontworpen om onze eigenaren te vermaken (in de serie worden mensen bestuurd met behulp van laagfrequente trillingen). Het lijdt bijvoorbeeld geen twijfel dat de vooruitgang kunstmatig verloopt. Dit is geen menselijke technologie. Ik typ deze tekst nu op mijn smartphone, maar zelfs over honderd jaar met een team van mensen zoals ik, zal ik niet in staat zijn om een ​​microchip te maken die rekenkracht levert in de processor.

Eerst speelden zij, onze gastheren, de gastheren, in de middeleeuwen met ridders en toernooien, daarna gingen ze verder naar het Victoriaanse tijdperk, en nu hebben ze plezier in het informatietijdperk. Welnu, dit is hun spel, en onze taak is alleen om een ​​entourage voor hen te creëren, een scherm of levende decoraties.

We zijn er zeker van dat je het idee hebt begrepen, maar hoogstwaarschijnlijk zullen degenen die de serie “Westworld” hebben bekeken het volledig begrijpen en het met ons eens zijn.

 

Bron: soulask

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.