Mobiele telefoon en internet Black-outs komen over de hele wereld?

 

A man stands in front of a video installation during the Russian Energy Week International Forum in Moscow, Russia October 14, 2021. REUTERS/Maxim Shemetov

Ooit was het ondenkbaar, maar het incident met de onderzeese pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 bracht een ander zeer ernstig probleem aan het licht. Russische sociale media-accounts herinnerden eraan – blijkbaar niet per ongeluk – een ongemakkelijke wereldkaart te plaatsen.

Het toont de duizenden en duizenden meters verschillende overzeese kabels die hele continenten doorkruisen en die momenteel de moderne beschaving overeind houden.

In het geval van zelfs een mini-wereldoorlog, zonder zelfs maar kernwapens te laten vallen, samen met telecommunicatiesatellieten, zullen glasvezelkabels het eerste doelwit zijn:

 

Hoe worden onderzeese kabels beschermd?

De hele wereld is sterk afhankelijk van onderzeese infrastructuur, voornamelijk kabels waar internet doorheen stroomt, maar ook energie transmissienetwerken zoals aardgas- en oliepijpleidingen.

Bij de constructie en installatie van onderzeese kabels ligt de nadruk op operationele veiligheid en worden er doorgaans geen maatregelen of ideeën voor bescherming tegen aanvallen gegeven. Dit komt ook doordat projecten meestal niet door staten worden uitgevoerd, maar door particuliere bedrijven, die ook verantwoordelijk zijn voor veiligheid.

Maar zelfs als men stelt dat kabels en leidingen vitale infrastructuur zijn, is het juridisch gezien niet eenvoudig hoe dit in internationale wateren geregeld kan worden.

Het is ook technisch moeilijk om onderzeese kabels over het oppervlak te beschermen, aangezien de onderzeese kabels tussen de VS en Europa bijna 6.000 kilometer lang zijn. Gebieden kunnen worden bewaakt met sensoren, maar sabotagedaden zijn uiterst moeilijk te voorkomen.

Een aanval op deze infrastructuren zou een absolute suïcidale daad zijn, aangezien niemand dit hoogstwaarschijnlijk zou doorstaan ​​en alles zou eindigen met een preventieve ontwapeningsstaking. Zoals de recente geschiedenis heeft aangetoond, zijn er duidelijk geobsedeerde mensen die nu op hun speltronen zitten en beslissingen nemen op basis van voorspellingen van kippenpoten.

Door de energiecrisis komen er stroomstoringen in heel Europa?

Ooit ondenkbaar, is het nog steeds mogelijk dat mobiele telefoons in heel Europa deze winter geen signaal hebben als stroomstoringen of stroomonderbrekingen delen van mobiele netwerken in de regio uitschakelen.

Zoals gemeld door  Reuters , uiten verschillende vertegenwoordigers van de telecommunicatie-industrie al hun bezorgdheid dat wijdverbreide stroomstoringen of een verkorting van de dagelijkse stroomvoorziening de mobiele telefoniediensten zullen verstoren. Dit zal gebeuren omdat veel Europese landen niet genoeg back-upsystemen hebben om grote black-outs op te vangen.

In het bijzonder heeft Europa bijna een half miljoen telecommunicatietorens, waarvan de meeste batterijback-ups hebben die mobiele antennes ongeveer dertig minuten per uur kunnen laten werken.

Daarom is het risico om op bepaalde uren van de dag zonder mobiele telefoons te zitten zichtbaar, en nu vragen providers om te worden opgenomen in kritieke infrastructuren die niet worden beïnvloed door stroomuitval, zoals ziekenhuizen.

Door stroomuitval zullen ook op het gebied van communicatie verhoogde risico’s ontstaan, waarvoor speciaal ingrijpen van overheden nodig is.

Momenteel proberen landen van de Europese Unie, waaronder Frankrijk, Zweden en Duitsland ,  ervoor te zorgen dat de communicatie kan doorgaan, zelfs als stroomstoringen de back-upbatterijen die zijn geïnstalleerd in de duizenden antennes voor mobiele telefoons die verspreid zijn over hun grondgebied, leegmaken.

Opgemerkt wordt dat de bevoegde Zweedse instantie al samenwerkt met telecommunicatiebedrijven en andere overheidsinstanties om oplossingen te vinden.

In Duitsland heeft Deutsche Telekom 33.000 zendmasten en zijn mobiele noodsystemen kunnen er slechts een klein aantal tegelijk ondersteunen, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Bij langdurige stroomuitval zal het bedrijf gebruik maken van mobiele noodstroomsystemen die voornamelijk op diesel zijn gebaseerd.

 

Bron: soulask

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.