Black-outs wat houdt dat in?

 

Black-out is een grootschalige, langdurige stroomstoring die meerdere dagen kan duren. Een dergelijke stroomstoring kan optreden wanneer elektriciteitscentrales die op het net zijn aangesloten niet in staat zijn om de door consumenten gevraagde elektriciteit te leveren. Macht is al van cruciaal belang in heel Europa.

Waarom black-out steeds waarschijnlijker wordt

In Frankrijk staan ​​nog slechts 24 van de 56 kernreactoren op het net (ntv, 25/08/22). Frankrijk was vroeger een exporteur van elektriciteit en moet deze nu uit het buitenland importeren om zijn elektriciteitsvoorziening veilig te stellen. Groot-Brittannië moest Belgische elektriciteitscentrales al meer dan 1.000 euro per megawattuur betalen om een ​​stroomstoring te voorkomen (Black-out-News, 22/08/08). En dit gebeurt in de zomer, hoewel de echte vraag naar elektriciteit alleen in de herfst en de winter toeneemt, wanneer het stookseizoen begint.

Gedurende deze tijd leveren fotovoltaïsche systemen echter veel minder elektriciteit vanwege de tijd van het jaar. Als er dan nog geen wind is, moeten gascentrales ingrijpen om de elektriciteitsvoorziening veilig te stellen. Maar gas is schaars en binnenkort wellicht niet meer in voldoende mate beschikbaar om elektriciteit op te wekken. Desalniettemin blijft de (Duitse) regering vasthouden aan de uitfasering van kernenergie en wil ze voor het einde van het jaar definitief de laatste drie kerncentrales sluiten. Dus black-out wordt steeds waarschijnlijker.

Veel mensen kunnen zich niet voorstellen wat er gebeurt tijdens een black-out. Daarom willen we de chronologie van een fictieve black-out in grote lijnen beschrijven.

De roman “Black-out – Tomorrow Will Be To Late” van Marc Elsberg beschrijft hoe een black-out kan ontstaan. Dit fictieve verhaal gaat over een black-out die Europa verlamt. Het boek en de auteur werden alom geprezen om hun realistische beschrijving en nauwkeurige weergave.

Wat gebeurt er onmiddellijk tijdens een black-out?

Als je thuis bent tijdens een stroomstoring, merk je misschien niet meteen een stroomstoring, tenzij het al donker is, dan doet de elektrische verlichting het niet. Maar ook radio- en tv-ontvangers die op het netwerk zijn aangesloten, werken niet meer en er kan niet meer via de vaste telefoon worden gebeld omdat er geen stroomvoorziening is. Alle elektrische apparaten in het huishouden, van het fornuis tot de magnetron, de koffiemachine tot de wasmachine en vele andere, werken niet meer.

Mensen die onderweg zijn, kunnen de effecten van een black-out sneller voelen. Verkeerslichten vallen uit in metropolen en er zijn meer verkeersongevallen. Treinen en metro’s stoppen abrupt en mensen zitten vast op bruggen en tunnels. Hetzelfde geldt voor de liften. Artsen kunnen geen medicijnen meer voorschrijven omdat het hele patiëntendossier op de computer wordt bijgehouden en apotheken om dezelfde reden geen medicijnen verstrekken.

Noodgeneratoren worden geactiveerd in ziekenhuizen, alarmcentrales, openbare zendstations en luchthavens. Je kunt de alarmcentrales nog steeds mobiel bellen, maar het zal waarschijnlijk niet lukken, omdat duizenden mensen dat zullen proberen.

De kassasystemen falen bij warenhuizen en er mag geen koopwaar meer worden verkocht, net als geldautomaten en benzinepompen bij tankstations.

Chaos begint na een paar uur

Na 2-3 uur zijn de batterijen van de gsm-masten leeg. Nu kun je niet eens meer bellen vanaf je mobiele telefoon. Dit betekent dat u geen contact kunt opnemen met de politie, de brandweer en geen medische hulp kunt inroepen. Als gevolg hiervan worden branden niet meer geblust, worden slachtoffers van ongevallen niet meer verzorgd en sterven mensen aan een hartaanval omdat er geen medische nooddienst is.

In de landbouw leidt dit al na enkele uren tot grote problemen. Als er geen noodgenerator is, kunnen de koeien niet worden gemolken. Noodzakelijke kachels schieten tekort bij het opfokken van jonge dieren, en de ventilatie voor koeling in batterijpluimveestallen. De eerste dieren gaan dood.

In de appartementen daalt de temperatuur in de kamers geleidelijk en al snel is er geen warm water meer, want ook centrale verwarmingssystemen werken niet meer zonder elektriciteit, helemaal ongeacht of ze op gas, olie of pellets werken.

Na een dag of twee wordt het erger

In de eerste appartementen stopt de watertoevoer na een of twee dagen, omdat de pompen in de watertoevoer niet meer werken. Langzamerhand hebben steeds meer huishoudens geen water meer uit de kraan of het doorspoelen van het toilet.

Criminaliteit en plunderingen nemen toe in grootstedelijke gebieden, omdat de batterijen in elektrische beveiligingssystemen ook uitgeput zijn. Bovendien is de politie niet meer bereikbaar. Criminelen weten het ook.

De eerste mensen hebben geen voedsel en drinkwater meer en beginnen massaal naar de supermarkten te stromen. Uit angst dat hun goederen in het vrieshuis gaan rotten, kunnen de eigenaren de goederen ook afgeven, maar alleen in ruil voor contant geld, omdat de kassasystemen niet meer werken. Degenen zonder contant geld krijgen niets en geldautomaten werken niet.

In ziekenhuizen en verpleeghuizen overlijden mensen uiterlijk na 3 dagen

Na meer dan twee dagen hadden ziekenhuizen en alarmcentrales geen brandstof meer voor noodgeneratoren. Noodprocedures zijn dan niet meer mogelijk omdat alle elektrische apparaten, zoals harteenheden, dialysemachines en vele andere, stoppen met werken. Daarom overlijden de eerste mensen in ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Slachtoffers van ongevallen kunnen niet meer rekenen op zorg.

Binnen een paar dagen zijn de supermarkten leeg, of de koopwaar is uitverkocht voor contant geld, of de supermarkten zijn geplunderd. Er is echter geen aanbod meer, omdat het hele logistieke systeem niet meer zonder stroom werkt. Bovendien zullen de vrachtwagens die nodig zijn voor het transport binnenkort zonder brandstof komen te staan.

Anarchie na uiterlijk een week

Uiterlijk na een stroomstoring van een week kan de staat de veiligheid in het land niet meer garanderen. Dit komt deels doordat ook de communicatie tussen de veiligheidsautoriteiten wegvalt, maar ook omdat veel politieagenten en militairen niet meer opdagen omdat ze steun en bescherming moeten bieden aan hun families. Na een week zijn plunderingen en aanslagen aan de orde van de dag, deels uit criminele activiteiten, maar ook uit pure noodzaak.

Een stroomstoring hoeft niet een paar dagen te zijn, maar zelfs een korte lokale stroomstoring kan onaangenaam zijn als het donker is.

Daarom loont het de moeite om meerdere alternatieve lichtbronnen in huis te hebben, zoals kaarsen of zaklampen.

Er zal echter geen kaars branden als u hem niet kunt aansteken. Zorg daarom voor voldoende lucifers of werkende aanstekers. Let bij kaarsen ook op de brandduur. Voor in de handel verkrijgbare kaarsen is de brandduur afhankelijk van de grootte van de kaars. Hier kan de juiste brandduur berekend worden.

Een zaklamp mag in geen enkel huishouden ontbreken

Zaklampen met led-lampen kenmerken zich door een laag energieverbruik. In vergelijking met gloeilampen gaan de batterijen van moderne LED-lampen veel langer mee en hebben ze ook een veel helderder licht. Batterijen hebben echter enige zelfontlading, vooral als ze nog in het juiste apparaat worden gebruikt.

We raden u daarom aan om altijd geschikte batterijen in huis te hebben en deze uit de daarvoor bestemde apparaten te verwijderen als ze langere tijd niet worden gebruikt. Een alternatief voor zaklampen zijn campinglantaarns. Dergelijke lampen zijn beter geschikt om de hele kamer te verlichten. Een alternatief zijn zaklampen met handslinger of dynamo, die ook na vele jaren nog probleemloos werken.

Zaklampen met oplaadbare batterijen

Veel soorten op batterijen werkende lampen hebben meestal ook ingebouwde oplaadbare batterijen. Bij lampen met LED-technologie gaan oplaadbare batterijen meestal erg lang mee. De oplaadbare batterijen zijn echter meestal leeg als de lamp lange tijd niet wordt gebruikt. Bij stroomuitval kunnen de batterijen niet meer eenvoudig worden opgeladen. Daarom dienen deze lampen één keer per maand volledig te worden opgeladen.

Koplampen zijn een heel goed alternatief voor normale zaklampen, omdat ze beide handen vrij houden, wat een groot voordeel kan zijn als je nog voor bijvoorbeeld kleine kinderen moet zorgen.

De stroom is terug en wat nu? 

Zelfs de langste black-out zal op een gegeven moment eindigen. Wie echter denkt dat het leven meteen weer doorgaat zoals vroeger, heeft het mis. Veel zaken als telecommunicatie, radio en televisie zullen vrij snel weer up en running zijn. Een groot probleem blijft echter de voedselvoorziening.

Veel goederen gingen kapot in magazijnen omdat koelapparatuur het begaf. De magazijnen moeten eerst worden gereinigd en gedesinfecteerd. Maar ook de leveringen van verse producten, zoals groenten en fruit uit de kas, liggen voorlopig stil omdat ook daar de producten bederven. Hetzelfde geldt voor slachterijen, de melk verwerkende industrie en de voedingsindustrie als geheel. Het duurt enkele dagen om de productie in alle voedselproductie-installaties weer op gang te brengen.

Het duurt dan dagen, zo niet weken om alle supermarkten met voldoende voorraad te bevoorraden, want bij een stroomstoring zijn ze waarschijnlijk uiterlijk een week later volledig leeggepompt uit het hele getroffen gebied. Zelfs als alle productievestigingen weer operationeel zijn, zullen ze binnen een paar dagen niet in staat zijn om de benodigde hoeveelheden te leveren om alle schappen weer te vullen. Bij voedselvoorziening kan het na een stroomstoring van enkele dagen weken duren voordat de normale toestand weer is hersteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.